070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

ЗДРАВ НАЧИН НА ИСХРАНА

ВАРЕЊЕ

 

Сите луѓе понекогаш имаат проблеми со варењето, без оглед на возраста и полот. Веројатноста за нивна појава се зголемува со возраста, бидејќи ефикасноста на системот за варење со текот на времето слабее. Повремени или трајни проблеми со варењето, исто така, може да бидат последица на прекумерено јадење или пиење алкохол, често користење аналгетици, како што е ацетилсалицилната киселина или други средства за намалување на болките, јадење под влијание на стрес или јадење продукти што го надразнуваат организмот.

Повеќе

СЛАБЕЕЊЕ

 

Секој од нас барем еднаш во животот се обидел да држи диета. Без оглед на тоа за каква диета станува збор, резултатот на слабеењето во најголем број случаи е краткотраен. На почетокот се поставува прашањето: Зошто се здебелуваме? Одговорот се разбира гласи: Зошто премногу јадеме. Всушност јадеме повеќе отколку што трошиме. Покрај тоа често јадеме погрешно јадење во погрешно време.

Повеќе

ЕТИОПАТОГЕНЕЗА НА ДЕБЕЛИНАТА

 

Централен патофизиолошки настан во патогенезата на дебелината е дисбалансот меѓу енергетскиот внес и потрошувачката. Кога енергетскиот дисбаланс се јавува како непосредна причина за дебелина, таа е од примарен тип, и како таква застапена кај приближно 95% од заболените со ова нарушување. Секундарен тип на дебелина партиципира само кај 5% од заболените и е последица на некое друго, најчесто ендокринолошко заболување.

Повеќе

ИСХРАНА ПРИ СПЕЦИФИЧНИ СОСТОЈБИ

ОСТЕОПОРОЗА

ДИЈАБЕТЕС

ХИПЕРЛИПИДЕМИЈА

ХИПЕРТЕНЗИЈА

ГЛАВОБОЛКА

ОРГАНИ ЗА ВАРЕЊЕ

ХИПОГЛИКЕМИЈА

АНЕМИЈА

НЕФРОЛИТИЈАЗА

ЛЕКАРОТ СОВЕТУВА

ОСУМ СОВЕТИ ЗА ЗДРАВА ИСХРАНА

 

Клучот за здрава исхрана е да се јадат правилни количества на калории во однос на тоа колку сте активни, како би можеле да ја балансирате енергијата која ја конзумирате со онаа со онаа која ја трошите.

Повеќе

БОЛЕСТИ НА КОСАТА И КОЖАТА

 

Кожата, нашиот најголем орган, има голем број задачи: не штити од светлост, од сушење, навлегување на состојки од надворешната околина, од механички надразнувања и од организми што предизвикуваат заболувања.

Повеќе

ВИТАМИНСКО-МИНЕРАЛНИ ПРЕПАРАТИ

 

Витаминско минералните препарати се хранливи состојки, кои влијаат врз животните функции. Немаат енергетски вредност, но затоа имаат незаменлива улога во најважните животни процеси.

Повеќе

НАСТИНКА, ГРИП

 

НАСТИНКА е блага, кусотрајна и најчеста инфекција на горните дишни патишта, а ја предизвикуваат голем број вируси.

ГРИПОТ (ИНФЛУЕНЦА) како епидемија го предизвикуваат вирусите инфлуенца А и Б.

Повеќе

БОЛКА ВО МУСКУЛИТЕ И ЗГЛОБОВИТЕ

 

Болките се предупредување дека во телото се случува нешто непожелно. Луѓето ги доживуваат болките различно.

 

Повеќе

ХИПОТЕНЗИЈА

Под артериски притисок се подразбира силата со која крвта, истисната од срцето, ги притиска сидовите на артериите додека не стигнат до капиларите.

 

Повеќе

ХЕМОРОИДИ

 

Хемеороиди се проширување на крвните садови со застој на крвта во подрачјето на надворешниот и внатрешниот хемороидален венски плексус во завршниот дел на дебелото црево-ректумот.

Повеќе
Verified by MonsterInsights