070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

ХИПОГЛИКЕМИЈА

Хипогликемија или низок шеќер во крвта се јавува кога нивото на шеќер во крвта ќе падне под 65mg/dl (3,5 mmol/l).

 

Ваквата состојба обично се јавува како резултат на прекумерно дозирање со инсулин или со некои таблети за лечење на дијабет.

РАНИТЕ СИМПТОМИ НА НИЗОК ШЕЌЕР ВО КРВТА ВКЛУЧУВААТ:

 • Потење (речиси секогаш присутно) проверете дали се потите особено од задната страна на вратот;
 • Нервоза, тресење, слабост;
 • Екстремна глад и лесно гадење;
 • Вртоглавица и главоболка;
 • Заматен вид, срцебиење и општа вознемиреност.

АКО ШЕЌЕРОТ ВО КРВТА ПРОДОЛЖИ ДА ПАЃА ПОД 40MG/DL (2,22 MMOL/L) ВАШЕТО ОДНЕСУВАЊЕ МОЖЕ ДА СЕ СМЕНИ. СЕ ПОЈАВУВААТ СИМПТОМИ КАКО ШТО СЕ:

 • Неможност да се концентрирате;
 • Збунетост и раздразливост;
 • Неповрзано зборување;
 • Нестабилност кога стоите или одите;
 • Грчеви во мускулите;
 • Промени во личноста, како лутина или плачење.

Последици на тешка хипогликемија под 20mg/dl или (1,2 mmol/l) се: несвестица, кома или смрт.

ПРАКТИЧНИ СОВЕТИ КАКО ДА СЕ СПРАВИТЕ ВО СЛУЧАЈ ДА ВИ ПАДНЕ ШЕЌЕРОТ ВО КРВТА

 • Препознајте ги раните симптоми, можно е да ги немате секогаш истите симптоми, па затоа најдобро е со себе секогаш да ја имате листата на симптоми на низок шеќер во крвта која ви е наведена погоре во текстот и една копија за дома за членовите на вашата фамилија за да можат да проверат доколку ви се слоши во вашиот дом.
 • Ако поседувате апарат за мерење на шеќер во крвта, измерете го сами шеќерот во вашата крв доколку мислите дека паднал на ниско ниво.
 • Изедете храна која брзо го качува шеќерот во крвта.

Било кој од овие хранливи производи внесени во подолу опишаната количина ќе го покачи шеќерот во вашата крв околу 1.7 mmol/l за околу 15-20 минути.

Течната храна побрзо ќе го качи шеќерот во крвта од цврстата храна:

 

 • Шеќер за готвење една супена лажица;
 • Овошен сок 150 мл;
 • Млеко со ниска масленост 250мл;
 • Мед една супена лажица;
 • Џем две супени лажици.

 • Почекајте 10-15 минути откако сте изеле храна за брзо качување на шеќерот и ако е можно измерете го шеќерот во крвта повторно. Ако и понатаму е под 65mg/dl изедете уште една доза од храната и изедете нешто што содржи протеини за подолготраен ефект.
 • Ако шеќерот во крвта и понатаму ви е под 65mg/dl и станувате се повеќе сонливи веднаш побарајте итна медицинска помош и по можност некој да остане покрај вас додека пристигнат медицинските служби.
Verified by MonsterInsights