070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

ГЛАВОБОЛКА

ГЛАВОБОЛКА

И покрај верувањата дека главоболката е предизивикана од синуси, мигрена, напнатост и сл., многу зависи и од генетската преодреденост. Но на што може да се делува е начинот на исхраната и особено количината на внесената храна. Многу вообичаени состојки нитрити и сл. водат до промена на васкуларниот систем (спазам на крвни садови), пореметување на протокот на крвта, пролазни неутролошки тегоби или по хемиски пат (чоколадо, сланина, старо сирење, црвено вино).

 

Друг начин на активирање на главоболка е со препознавање на одредени состојки, во зависнист од индивидуата. Од друга страна има и супстанции кои поволно делуваат на главоболката, како на пример рибино масло, зачини и сл.

 

Штетни инкриминирани состојки се амини (во урми, чоколадо, (белото чоколадо не е штетно), црно вино, павлака, месо и риби, квасец , смокви, суво грозје, виршлите заради нитратите како и сланина, шунка. Вештачки засладувачи, кофеинот, алкохолот дури и сладоледот се штетни.

 

 

КАКО ДА СЕ ОДНЕСУВАТЕ

 

Еден месец избегнувајте од горе наведената храна. Без кофеински пијалоци : кока кола, чај и кафе. Конзумирајте повеќе морска риба, обидете се да го најдете начинот на Вашата релаксација и верувајте во тоа

Verified by MonsterInsights