070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

ОРГАНИ ЗА ВАРЕЊЕ

ИСХРАНА И ЖЕЛУДНИК

 

Начинот на исхрана претставува значаен фактор за појава на гастритиси и чир на желудникот и дванаесетпалачното црево.

НА ШТО ТРЕБА ДА СЕ ОБРАТИ ВНИМАНИЕ?

 

  • Долготрајна употреба на големи количини: Месо и сувомеснати производи (виршли, шунка, сланина, скара);
  • Употреба на масло, кафе, алкохол, газирани пијалоци. Особено отсуство на зеленчук влијаат неповолно врз функцијата на желудникот;
  • Диетата кај болести на желудникот е индивидуална. Треба да се користат мали, чести оброци 4-5 пати дневно и да се вечера до 3 часа пред спиење.

ХРАНА КОЈА НЕ Е ДОЗВОЛЕНА И ТРЕБА ДА СЕ ИЗБЕГНУВА

 

 

Зачинето, луто, алкохол, цигари, газирани пијалоци, пиво ,вино, кафе, пржена храна, многу топло и многу ладно, колбаси, паштети, сувомеснати производи.

ШТО Е КОРИСНО?

  • Најголема улога има зеленчукот, кој треба да се користи во големи количини особено зелката (еден литар свеж сок од зелка дневно, 3 недели), брокула, карфиол, зелена салата, морков;
  • Пијте голема количина чај ( особено кантарион и зелен чај 2-3 шољи дневно );
  • Сите видови интегрални житарици, ориз, јачмен,пченица, со оризот на прво место;
  • Ако имате киселини земајте една шоља варен ориз кој го врзува вишокот на желудечна киселина;
  • Користете домашно подготвени супи со зеленчук, а одбегнувајте инстант супи кои содржат конзерванси;
  • Секој емоционален стрес може да предизвика проблеми со желудникот затоа важна е психотерапијата (разговор со лекар) и употреба на седативи.

ГАСТРИТИС

Оваа болест е поврзана со влијанието на најразлични фактори : механички, термички, бактериолошки, кои можат да доведат до повреда на слузокожата на желудникот и разни процеси на воспалување. Во зависност од карактерот, интензитетот и начинот на факторите, процесот на воспалување може да го зафати само површинскиот слој на слузокожата, а може да се рашири и на целата дебелина на истата, што, природно доведува до големи непријатности.

 

ИСХРАНА КАЈ ГАСТРИТИСОТ

 

При исхраната задолжително имајте го во предвид начиот на кулинарска обработка на производите и неговото влијание секреторната и моторната функција на желудникот.

ВО СИЛНИ ПРЕДИЗВИКУВАЧИ НА ЛАЧЕЊЕ НА ЖЕЛУДОЧНИОТ СОК СПАЃААТ СЛЕДНИВЕ ПРОИЗВОДИ И ЈАДЕЊА:

  • Богати со екстрактивни материи супи од месо, риба, печурки и зеленчук;
  • Сите пржени јадења;
  • Месо и риба динствувани во сопствен сок;
  • Сосови од месо, риба, печурки, домати;
  • Солено , кисело, маринирано овошје и зеленчук;
  • Конзерви со риба, месо и зеленчук;
  • Јајца тврдо варени, посебно жолчка;
  • Кисело и несозреано овошје;
  • Ароматичен зеленчук, зачини;
  • Кафе посебно црно;
  • Сите видови на газирани пијалоци;
  • Алкохол.

ВО СЛАБИ ПРЕДИЗВИКУВАЧИ НА ЛАЧЕЊЕ НА ЖЕЛУДОЧНИОТ СОК СПАЃААТ СЛЕДНИВЕ ПРОИЗВОДИ И ЈАДЕЊА:

  • Густи супи од житарки;
  • Млечни супи;
  • Готвено мелено месо или риба;
  • Пире од варен зеленчук;
  • Полномасно млеко и павлака;
  • Свежо младо сирење;
  • Компоти, желе, пире од слатки плодови;
  • Слаб чај, посебно со млеко;
  • Свежи и рафинирани билни масти во природен вид.

ЛЕКУВАЊЕ НА ГАСТРИТИС СО ФИТОТЕРАПИЈА

Една од методите на лекување е фитотерапијата, меѓутоа на истата не се придава главна улога. Се смета дека фитотерапијата е посебно ефикасна доколку се почне со нејзино користење на време во текот на влошувањето на болеста и поради превентивни сезонски рецидиви. Фитотерапијата е исто така неопходна при комплексниот пристап на болеста. Примената на лековитите растенија има низа предности во споредба со синтетичките препарати и антибиотици, пред се бидејќи билките ја уништуваат патогената флора за цревата, а ги чуваат сапрофитите. Затоа поголемиот број од нив можат да се употребуваатнеодредено долго, т.е имате можност да ги исполните сите барања во лекувањето не само на локализираните, туку и општите болести.

 

Најважно во таквите ситуации е да се биде упорен и да не очекувате моментални резултати од употребата на билките и чаевите. Уште еднаш треба да се повтори дека лекувањето со билки се спроведува подолго.

 

За намалување на болката, во билните смеси се користат следниве билки: бел слез, зајачка шепа, машки кантарион, кипарис, нане.

 

За обложување на желудецот со слуз, најдобар ефект имаат дуња, оман, чички, зелка, компир, рибизла, жалфија и хмељ.

 

Делотворно влијание против микроби и воспалувања имаат: бреза, кисел корен, зајачка шепа, женски тегавец, нане, камилица, шипка, лук и кромид.

 

Како средства против повраќање се применуваат: анасон, компир, нане мајчина душичка, ким и смил.

 

Способноста за запирање на крварење е запазена во: стеглив корен, женски тегавец, пченка.

 

За лекување на болестите на дигестивниот тракт широко се употребуваат и имуно – коректори, седативи и растителни средства против спазми, како што се: кипарис, коприва, женсен, лимон, малина , невен, валеријана.

 

За лекување на симптоматични појави, како што се пролив, запек, болка и друго, во смесите се додава: плодови од паслица, кора од даб или круша, корен од луцерка, росопас, сок од алое, јагоди и др.

 

За лекување на хронични болести на дигестивниот тракт може да се користи: бреза, оригано, стеглив корен, кромид, смрека, пелин, камилица, цвекло, топола, бидејќи тие имаат антивирусно дејство кое е еднакво по сила и начин на делување на синтетичките препарати.

 

Притоа треба да се има предвид карактерот на делување на билката, видот на болеста и индивидуалните карактеристики на организмот.

 

Лекувањето на организмот почнете го со гладување и промивање на дигестивниот тракт. Вториот ден користете топли средства кои создаваат плунка и го обложуваат желудникот и цревата. Лекувањето трае еден до два месеци.

Verified by MonsterInsights