070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

ОСУМ СОВЕТИ ЗА ЗДРАВА ИСХРАНА

1. Клучот за здрава исхрана е да се јадат правилни количества на калории во однос на тоа колку сте активни, како би можеле да ја балансирате енергијата која ја конзумирате со онаа со онаа која ја трошите. Ако јадете или пиете премногу, ќе ја зголемите вашата тежина. Ако пак, јадете и пиете премногу малку, ќе губите од телесната тежина.

 

2. Јадете широк спектар на храна за да можете да ги задоволите потребите од сите нутритиенти, а истовремено да имате урамнотежена исхрана.

 

3. Се препорачува дека мажите имаат потреба од околу 2.500 калории на ден (10.500 килоџули). Жените треба да внесуваат околу 2.000 калории на ден (8400 килоџули). Повеќето луѓе внесуваат повеќе калории отколку што им се потребни.

 

4. Базирајте ги вашите оброци на скробни јаглехидрати. Скробот е еден вид на комплексни јаглехидрати и се наоѓа во широк спектар на храна, вклучувајќи компири и интегрални житарки. Скробот се разложува во гликоза во вашето тело, обезбедувајќи постепен извор на енергија за вашите телесни процеси отколку едноставните јаглехидрати, како што е рафиниран шеќер. Јаглехидратите, како што се скроб, обезбедуваат поголемо количество гориво за вашето тело, така што сочинуваат значителен дел од внесувањето на калории.

 

5. Скробните јаглехидрати треба да сочинуваат нешто повеќе од една третина од храната што ја јадате. Тие вклучуваат: компири, интегрален леб, интегрален ориз, тестенини и не преработени житарки.

 

6. Одберете интегрални житарки (или јадате компири со нивната кожа), секогаш кога можете- тие содржат повеќе растителни влакна, и може да направат да се чувствувате сити подолго време.

 

7. Повеќето од нас треба да јадат повеќе храна богата со влакна. Обидете се да вклучите најмалку еден извор на храна која содржи влакна, со секој главен оброк. Некои луѓе мислат дека храната богата со влакна предизвикува гоење, но еден грам јаглехидрати обезбедува помалку од половина од калориите што содржи еден грам мастите.

 

8. Внимавајте на мастите кои ги користите и додавате кога ги приготвувате и служете јагленохидратите, бидејќи тоа е она што ја зголемува содржината на калории, на пример масло на чипс, путер на леб и кремасти сосови за тестенини.

Verified by MonsterInsights