070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

ДАЛИ ЗНАЕТЕ?

АНТИНУКЛЕАРНИ АНТИТЕЛА

Антителата се протеини кои имунолошкиот систем ги создава за да се бори против одредени бактерии, вируси и други патогени микроорганизми.

Повеќе

ПРОЛЕТ – СЕЗОНА НА АЛЕРГИИ

Пролетта е сезона на алергии, па затоа треба добро да се запознаеме со причинителите на истите и како да се превенираат или да се намалат симптомите навремено.

Повеќе

COVID-19

Информации и полезни совети поврзани со пандемијата на COVID-19

Повеќе

БРЕМЕНОСТ И ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК

Во втората половина од бременоста може да се развие трајна состојба на покачен крвен притисок, што ја нарекуваме хипертензија индуцирана од бременоста.

Повеќе

ШТО Е АСТМА?

Астма е хронична состојба која ги афектира дишните патишта на белите дробови.

Повеќе

СОВЕТИ ЗА ПАЦИЕНТИ СО ПОКАЧЕН КРВЕН ПРИТИСОК

Хипертензијата е синоним за покачен крвен притисок. Таа е честа појава кај денешната популација.

Повеќе

ШТО Е КОЛОРЕКТАЛЕН КАРЦИНОМ?

Колоректалниот карцином настанува кога абнормални клетки растат во слузницата на дебелото црево (колон), и/или во слузницата на ректумот.

Повеќе

ФУНКЦИЈАТА НА ЛИПИДИТЕ ВО ОРГАНИЗМОТ

Липидите или мастите, се функционална и структурна компоненета на секоја клетка, истовремено овозможувајки и извор на енергија.

Повеќе

НЕНАДЕЈНИ ПРИЧИНИ ЗА ГРАДНА БОЛКА

Паничен напад, Херпес зостер вирус, Хернија, Холелитијаза (камен во жолчка), Мускулна болка, Дископатија, Пулмонален емболизам, Ангина и Срцев удар

Повеќе

ШТО Е ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ?

Хеликобактер пилори (ХП) – грам негативна бактерија во облик на спирала која предизвикува инфекција во дигестивниот тракт…

Повеќе

ЗА АКУТНИОТ БРОНХИТИС

Заболувањата на респираторниот систем се најзастапени во есенско – зимскиот период од годината. Пациентите честопати се јавуваат…

Повеќе

ВОСПАЛЕНИЈА НА ШТИТНАТА ЖЛЕЗДА

Тиреоидитисот е воспаление на штитната жлезда. Создава преодна хипертиреоза на која може да следи преодна хипотиреоза, но може и да не доведува до промена на функцијата на тироидната жлезда. Во светот најчесто воспаление на штитната жлезда е тиреоидитисот Хашимото…

Повеќе

ДИЈАБЕТОТ И ВАШИТЕ БУБРЕЗИ?

Дијабетот се нарекува уште и “шеќерна болест”. Тоа е болест кога вашето тело има проблем со хормонот наречен инсулин, кој им помага на клетките да го искористат шеќерот (наречен глукоза) за создавање енергија. Кога има проблем со создавање на инсулинот…

Повеќе

КАКО ДА СЕ СПРАВИТЕ СО АЛЕРГИИТЕ

На многу лесен и едноставен начин можеме да дојдеме во контакт со алергени. Чистење, играње со милениче или едноставно излегување од дома за време на алергиска сезона може да предизвика различен степен на алергиска реакција. Оваа реакција може да настане како резултат на допирање, проголтување или инхалирање на алергенот…

Повеќе

ЗА БУБРЕЖНИТЕ КАМЕЊА

Бубрежните камења настануваат кога минералите присутни во урината кристализираат и формираат јадро. Ова јадро во почетокот е многу мало, како зрно песок, но со тек на време доаѓа до таложење на соли, па може да нарасне и до димензии од неколку сантиметри…

Повеќе

Verified by MonsterInsights