070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

КАМЕН ВО БУБРЕГ

КАМЕН ВО БУБРЕГ – ДИЕТА КАКО ЛЕК

Една од најстарите болести е камен во бубрегот. Тој настанува кога минералите (калциум и оксалати) присутни во урината кристализираат и се таложат.

Самиот камен не е опасен доколку не се јавуваат компликации и спречување на проток на мокрачата при придвижување низ мокрачните патишта. Притоа се јавува болка пропратена со гадење, повраќање и често мокрење. Доколку има повторувачко создавање на камени начинот на исхрана треба да биде лек на избор – терапија која ќе олесни во отстранување на каменот. Диетата има активно учество во создавање на каменот.

ШТО Е ШТЕТНО ЗА ВНЕСУВАЊЕ?

МЕСО
повеќе од 200 грама дневно (белковини) го зголемуваат нивото на калциум во мокрачата.

 

СОЛ
потребно е да се внесува во помала количина бидејќи го намалува излачувањето на калциумот индиректно.

 

ПОТРЕБНО Е ДА СЕ ИСКЛУЧАТ И:

 

 • Сувомеснати производи;

 • Маслинки;
 • Конзервирани супи;
 • Конзервирана храна;
 • Кисела зелка;
 • Конзервирана или димена риба;
 • Храна со голема содржина на оксалати (спањакот, кикиритки, чоколадо, чај, тиква ).

 

Дозволени се оксалати до 180 mg дневно.

 

Стар лек од Хипократ е внес на големи количини вода која ја разблажува концентрацијата на минералите кои градат камен. Исто важен фактор е внес на влакнеста храна која ги врзува оксалатите во цревата (два бисквити дневно), интегрално брашно, житарици (само не пченица), ориз, пченка.

 

Таблетарна терапија – Tаблети за топење и сл.

ВО КОЛИЧИНА ИЗГЛЕДА ВАКА

 • Печен грав  – 50 мг
 • Какао – 15 мг
 • Праз – 90 мг
 • Капини – 65 мг
 • Кикиритки – 290 мг
 • Репа – 30 мг
 • Чоколадо – 35 мг
 • Компир – 60 мг
 • Тиква – 1000 мг
 • Чај – 25 г
Verified by MonsterInsights