070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

АКТИВНОСТИ

ИЗБОР ЗА НАЈУСПЕШНА ЖЕНА ПРЕТПРИЕМАЧ

Маркетинг агенцијата "Маркетинг Микс" ја номинираше Прим. Д-р Цветанка Манева Самарџиска во Изборот за најуспешна жена претприемач во југоисточниот регион на Македонија. Маркетинг агенцијата "Маркетинг Микс" за првпат во Македонија организира Избор за најуспешна жена претприемач од источен и југоисточен регион. Улогата на жените претприемачи во Македонија во последните години се повеќе се зајакнува и проширува. Нивното учество во реализација на позитивните промени во бизнис секторот и воспоставувањето на нови стандарди во работењето е од исклучително значење за развојот на економијата. Во источниот и југоисточниот дел на Македонија постојат низа успешни бизнис приказни кои треба да бидат промовирани на национално ниво, како позитивни примери кои...

Continue reading

24ти КОНГРЕС НА БАЛКАНСКАТА КЛИНИЧКА ЛАБОРАТОРИСКА ФЕДЕРАЦИЈА (BCLF)

 Во периодот од 5 – 7 Октомври, 2016 година, се оддржа 24тиот Конгрес на Балканската Клиничка Лабораториска Федерација (BCLF), во Тирана, Албанија на кој како претставници од ПЗУ Прим. Д-р Самарџиски, присуствуваа и земаа активно учество м-р Д-р Мануела Манева и дипл. хем. инж. Викторија Цацкова. алканската Клиничка Лабораториска Федерација претставува регионална организација која ги вклучува сите Балкански држави, одн. Македонија, Босна и Херцеговина, Албанија, Бугарија, Грција, Турција, Романија и Црнагора кои исто така се и членки на Европската (EFCC) и на Интернационалната Федерација на Клиничка Хемија и Медицинска Лабораторија (IFCC). Како регионална организација, BCLF организира собири на кои учестуваат клинички хемичари од целиот Балкански...

Continue reading

ХРАНА ЗА ВАШЕТО СРЦЕ

Дали современиот избор на храна ги нуди основните хранливи елементи за здрав и правилен развој на организамот? Дали оваа храна не штити од развивање на кардиоваскуларни болести? Сите овие актуелни прашања и дилеми беа презентирани и дебатирани со нашите сограѓани на трибината "Храна за вашето срце - изборот на храна и превенција од кардиоваскуларни болести" Овој настан се одржи во големата сала на Општина Штип, каде што беше презентирано влијанието на храната на нашето срце и целиот организам. Значењето на редовна контрола во работата на една лабораторија, анализи поврзани со ефектот на храната врз вашиот организам и останати испитувања кои се работат во...

Continue reading

5ти МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС ПО КАРДИОЛОГИЈА

  Во периодот од 04ти до 07 јуни 2014 година во Скопје се оддржа Петтиот Македонски Конгрес по Кардиологија со меѓународно учество. Кардиоваскуларните заболувања се сеуште водечка причина за морбидитет и морталитет во светот и кај нас. Главни теми на конгресот беа интервентната кардиологија, акутниот коронарен синдром, имиџинг техниките и периферната артериска болест. Покрај овие теми се дебатираше и за превентивната кардиологија, останатите неинвазивни техники, електрофизиологијата и електростимулацијата, срцевите мани, кардиопатиите, акутната и хронична срцева слабост, кардиохирургијата, педијатриската кардиологија. Конгресот беше организиран со пленарни предавања од домашни и интернационални експерти, симпозиуми, тркалезни маси, орални и постер презентации од областа на современата кардиоваскуларна медицина. На овој...

Continue reading

ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ

На ден 23.01.2014год. во просториите на Црвен Крст Штип се одржа едукативна трибина на тема "Хеликобактер Пилори". Основните инфорамции за оваа бактерија, нејзината етиологија, симптологија како и начинот на дијагностирицирање и третман беше презентиран од стручните тимови на лабораториите ПРИМ Др. Самарџиски и Авицена лабораторија од Скопје. Хеликобактер пилори предизвикува повеќе од 90% од чиревите (улкус) на дуоденум (дванаесетпалачно црево) и до 80% од чиревите на желудникот. До 1982 година, кога е откриена бактеријата, се мислело дека главни предизвикувачи на улкус на гастроинтестиналниот тракт се јако зачинета и кисела храна, стрес и лоши животни навики. Така, пациентите добивале разни лекови кои...

Continue reading

СВЕТСКИ ДЕН НА БОРБА ПРОТИВ РАКОТ

По повод светскиот ден на борба против ракот на ден 4ти Февруари 2012 во просториите на Црвен Крст Штип се оддржа едукативна трибина на тема "Малигни неоплазми". Оваа трибина е дел од серијалот едукативни активности на нашата ординација за отворена дискусија за малигните заболувања и подигнање на јавната свест за преземање чекори во однос превенција на карциномите. На овој конгрес активно учесто зеде и Прим. Д-р Цветанка Манева Самарџиска. Преку заедничка постер презентација со УГД Гоце Делчев од Штип, беа презентирани методите и едукативниот пристап достапен за нашите пациенти. А преку овие методи до контрола на ревматолошките состојби и болести. Статистиката во...

Continue reading

ДИЈАГНОСТИКА И ТРЕТМАН НА АСТМА

На ден 26.05.2011 година во хотел Оаза-Штип, се одржа предавање за докторите по општа медицина и здравствени работници на тема „Дијагностика и третман на Астма“ од Проф. Д-р Дејан Докиќ од ЈЗУ Универзитетска Клиника за Пулмологија и алергологија-Скопје....

Continue reading

ПРИЈАТЕЛИ ОД ХОЛАНДИЈА

  На ден 24.02.2010 година нашата ординација беше посетена од 20 млади студенти по медицина од кој 10 студенти од медицински факултет скопје и 10 студенти по медицина од Кралството Холандија. Студентите од Мастрихт кои беа во десет дневна посета на Р.Македонија преку Твининг проектот на Европската Медицинска Студентска Асоцијација на Македонија, имаа можност да се запознаат со примарната и секундарната здравствена зажита во Р. Македонија....

Continue reading