070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search

ХЕЛИКОБАКТЕР ПИЛОРИ

На ден 23.01.2014год. во просториите на Црвен Крст Штип се одржа едукативна трибина на тема “Хеликобактер Пилори”. Основните инфорамции за оваа бактерија, нејзината етиологија, симптологија како и начинот на дијагностирицирање и третман беше презентиран од стручните тимови на лабораториите ПРИМ Др. Самарџиски и Авицена лабораторија од Скопје.

Хеликобактер пилори предизвикува повеќе од 90% од чиревите (улкус) на дуоденум (дванаесетпалачно црево) и до 80% од чиревите на желудникот. До 1982 година, кога е откриена бактеријата, се мислело дека главни предизвикувачи на улкус на гастроинтестиналниот тракт се јако зачинета и кисела храна, стрес и лоши животни навики. Така, пациентите добивале разни лекови кои само ги ублажувале симптомите на болеста, но не доведувале до излекување. Најчесто, по прекин на терапијата симптомите се враќале. Денес е јасно дека причината за симптомите и болеста кај тие пациенти била бактерија која “преживувала” во организмот.

Verified by MonsterInsights