070 367 252

ОРДИНАЦИЈА

070 243 958

ЛАБОРАТОРИЈА

Facebook

Instagram

Search
 

АЛЕРГИСКИ ПАНЕЛИ

Во специјалистичка дијагностичка лабораторија Прим. Д-р Самарџиски, се воведени високо иновативни, полуквантитативни тестови со нитроцелулозен чип систем за детерминација на алерген специфични IgЕ антитела во човечки серум.

 

MEDIWISS Analytic е бренд од GmbH – Германија. Алергените или антигените кои се испитуваат со MEDIWISS вклучуваат голем број на таргети кои ни даваат проценка на алергиската реакција која може да биде инхалаторна, алергија на храна, алергија на убоди од инсекти, антибиотици и многу други компоненти од околината на кои човековиот организам реагира.

КАКО СЕ ИЗВЕДУВА ТЕСТОТ?

Рутинско земање на крв од страна на медицинскиот персонал. За разлика од кожните прик тестoви, оваа процедура не го изложува пациентот на директно дејство на алергенот.

ОСОБЕНОСТИ НА MEDIWISS АЛЕРГИСКИТЕ ПАНЕЛИ:

 

 • Брз и едноставен алергиски тест, резултати готови за 2,5 часа;
 • Безбеден за пациентот (нема контакт со алергените) како и безбеден за анализа на алергии кај деца под 6 години;
 • За разлика од кожното тестирање, овде не се важни возраст, состојба на кожа, болест или бременост;
 • Терапијата која ја прима пациентот нема никаква интерференција со тестот и не треба да се прекинува;
 • Економски многу поисплатлив од сите останати тестови;
 • Користат мало количество на серум за триесет параметри (200 микролитри);
 • Резултатите се евалуираат и анализираат од страна на специјализиран MEDIWISS Imaging Software;
 • CCD blocking solution – 100% сигурен резултат (0% лажно позитивни резултати)
 • Резултатите се издаваат дигитално или документирани истиот ден.

АЛЕРГИСКИ ПАНЕЛИ

АЛЕРГОЛОШКИ - ИНХАЛАТОРЕН (РЕСПИРАТОРЕН) ПАНЕЛ

 • Позитивна контрола
 • Бубашваба
 • Евла
 • Аcarus siro (житна грина)
 • Багрем
 • Бука
 • Леска
 • Бреза
 • ‘Рж (полен)
 • Маслинка (полен)
 • Врба
 • Топола (полен)
 • Мешани треви
 • Пелин
 • Амброзија
 • Амброзија кратка
 • Коприва
 • Златошипка
 • Мачка
 • Куче
 • Коњ
 • Морско прасе
 • Крава
 • Зајак
 • Латекс
 • Рenicillium aspergillus
 • Сladosporium herbarum
 • Аlternaria alternate
 • D.pteronyssinus
 • D.farina.

АЛЕРГОЛОШКИ - ПЕДИЈАТРИСКИ ПАНЕЛ

 • Позитивна контрола
 • Полен од бреза
 • Полен од елва
 • Полен од леска
 • Полен од мешани треви
 • Полен од амброзија
 • Полен од пелин
 • Мачка
 • Куче
 • Латекс
 • Казеин
 • Лактоглобулини
 • Лактоалбумин
 • Лактоферин
 • Млеко
 • Белка од јајце
 • Жолчка од јајце
 • Лешници
 • Банана
 • Кикиритки
 • Соини зрна
 • Морков
 • Пченично брашно
 • Пилешко месо
 • Школки – микс
 • Морска риба – микс
 • ‘Ржано брашно
 • Овесно брашно
 • Камилица
 • D.pteronyssinus
 • D.farina
 • Alternaria alternatа.

АЛЕРГОЛОШКИ - НУТРИТИВЕН ПАНЕЛ

 • Позитивна контрола
 • Лешници
 • Кикирики
 • Ореви
 • Бадеми
 • Пченично брашно
 • Пченкарно брашно
 • Сусам
 • Сончоглед (семки)
 • Тиква (семки)
 • Соини зрна
 • Млеко
 • Казеин
 • Белка од јајце
 • Жолчка од јајце
 • Компир
 • Морков
 • Домат
 • Морска риба микс
 • Школки – микс
 • Авокадо
 • Смоква
 • Киви
 • Јаболко
 • Целер
 • Портокал
 • Банана
 • Камилица
 • Ржано брашно
 • CCD1

ПОТРЕБНА ДОКУМЕНТАЦИЈА ЗА ЛАБОРАТОРИСКИ ИСПИТУВАЊА

 • Упат од матичен лекар за испитувањата од ЛУ-1 образецот за осигуреници на ФЗО.
 • Останатите лабораториски испитувања се на сопствен трошок и се вршат без лекарски упат.

ЛАБОРАТОРИЈА

Мр. Д-р Мануела
Манева Ристова
специјалист по
медицинска биохемија

Викторија Цацкова
дипломиран
хемиски инженер
Verified by MonsterInsights